19min.bg

55% от британци подкрепят Брекзит

               Във Великобритания все повече нараства броят на хората, които искат страната им да напусне Европейския съюз. Подкрепящите "Брекзит", тоест излизане на страната от Общността, вече са 55% от хората, а за оставане се обявяват 45%. Това сочат резултатите от ново проучване на агенция "ORB", поръчано от в. Индипендънт.

Това е най-голямата преднина на привържениците на напускането на Съюза, в рамките на проучванията на конкретната агенция. Преди 1 година, преднината от 10 пункта е била в полза на искащите оставане. Интересен нюанс в проучването е, че 70% от хората на възраст между 18 и 24 години са отговорили, че предпочитат страната да бъде част от ЕС, предаде БНР.


 Британското правителство е „паникьосано“ относно растящата подкрепа за напускането на ЕС, предаде The Telegraph. Това доведе до промяна в стратегията на  лагера на поддръжниците на оставането в ЕС и те предприеха серия от персонални нападки срещу Борис Джонсън – един от лидерите на инициативата за Брекзит.


Екипът на премиера Дейвид Камерън е възприел стратегията „отстранете Борис“, според която ще се разреши на членове на правителството да твърдят, че той е подкрепил кампанията само с цел да подпомогне амбицията си за премиерския пост и да се асоциира с Найджъл Фараж, лидера на ЮКИП.

В знак на това, че според пазара „Брекзит“ е все по-възможен, индексът FTSE-100 претърпя в петък най-големия си спад за един ден от началото на кампанията за ЕС, губейки 1.86%. Също така британската лира се обезцени, след като допитване даде 10% преднина на кампанията за „Брекзит“, предаде Фокус.


Референдумът за оставане на Великобритания в ЕС ще се проведе след по-малко от 2 седмици - на 23 юни.