19min.bg

550 000 българи почиваха на Черноморието ни


„Над 550 хиляди български туристи избраха българското Черноморие, за което им благодаря. За първи път отчитаме такова силно присъствие на родни туристи, тe спасиха летния сезон”, заяви в интервю за Канал 3 вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.
„Правителството продължава да оказва помощ на всички потърпевши от кризата браншове, сред които в най-тежка ситуация е туризмът. За пример мога да дам успешното прилагане на мярката в подкрепа на предприемачите 60:40, от която са се възползвали над 200 хил. души. За туристическия бизнес тя бе трансформирана на 80:20 и по мое настояване е предложено да действа до месец май 2021 г. Ще предложа и намаленият ДДС от 9% за сектора да се разшири и да се запази в бъдеще заради тежките последици от пандемията", заяви още тя.
Според Сийка Кацарова, която оглавява Българския съюз за балнеология и спа, повече българи са предпочели климатичните курорти, отколкото морския бряг. Те надхвърлят 400 000 души в 11 общини, специализирани само в този вид туризъм, но в бройката не попадат такива изразени дестинации за спа-почивки като в общините Банско и Разлог например, София с нейните няколко балнеодестинации, Варна и много други места с богат профил на предлагане на атракции.  

Цялото интервю за Канал 3 може да видите тук!