19min.bg

60 милиона за Зеления Октопод

Докато течаха протестите на Орлов мост миналото лято, екоминистерството пренасочи колосалната сума от 141 703 640 лева от Оперативна програма Околна среда към парковете в България. Това са по над 10 милиона на парк, защото у нас те са общо 14. 25% от тези впечатляващи разходи или близо 50 милиона се финансират от бюджета, горе-долу колкото трудно осигурените от правителство на Марин Райков средства за подпомагане на най-бедните българи, сочи разследване на Природа за хората и регионите.  

От въпросните 141 милиона над 60 милиона лева са отделени за 11-те Природни парка , пряко подчинени на Изпълнителна агенция по горите. Девет от дирекциите на тези паркове участват в  Асоциация на парковете в България. Това сдружение е създадено на 28.01. 2003 , като оттогава досега се председателства от Тома Белев. Въпреки че от 2012 г. той не е директор на парк Витоша!!!

В предишно разследване разказахме за подозрителни връзки между комисията за оценка на офертите и участници в конкурса за изработване на новия план за управление на „Пирин“. В този конкурс  бяха декласирани всички други участници освен „Обединение Пирин 2014“, в което участват „Зелени Балкани“на Тома Белев, едноличната търговска фирма на същата природозащитна организация „Екологичен център“ и българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков. 

 Оказа се, че в природен парк „ Българка“ големи обществени поръчки също са присъдени на свързани помежду си известни природозащитни организации и личности. През 2012  „Обединение Българка -2011“ печели обществена поръчка „Изготвяне на инвентаризация на компонентите на околната среда и антропогенните фактори за изработване на План за управление на природен парк „Българка“ за 340 000 лева. Схемата е напълно аналогична с тази на конкурса за плана на Пирин. В „Обединение Българка -2011“ отново участва търговската фирма на сдружение „Зелени Балкани“ на Тома Белев „Екологичен център“ЕООД. Другите съсобственици на обединението са българското представителство на регистрирания в гр. Морж, Швейцария фонд „WWF-Световен фонд за дивата природа“, управлявано от съпругата на Тома Белев Веселина Кавръкова, както и еднолична търговската фирма на WWF–България- „Марсилея“ . По това време Тома Белев,освен че е председател на „Асоциация на парковете в България“,все още и директор на парк „Витоша“, т.е колега с директорката на парк „Българка“ Мая Радева. В изложения случай има и друг съмнителен аспект. „Зелени Балкани“ на Тома Белев е извършило първата инвентаризацията на парк „Българка“ по време на проекта им „НАТУРА 2000“. Излиза, че едни и същи хора са монополизирали експертната работа в парк „Българка“, в парк „Пирин“, а занапред ще установим и къде другаде. 

Фактите водят към хипотеза за подозрителни връзки и схеми за печелене на обществени поръчки по ОП „Околна среда“ в полза на няколко известни зелени организации чрез дирекциите на природни паркове, участващи в „Асоциация на парковете в България“, твърди екоорганизацията Природа за хората и регионите. По-важното обаче е  дали МОСВ ще вземе мерки, и занапред ще спре да одобрява съмнителни поръчки и комисии за оценка на оферти, заключават експертите. И допълват, че практиката показва, че изхарчените през последните години милиони не са допринесли с нищо за подобряване  на ситуацията в българските природни и национални паркове.