19min.bg

600 лекари съдят премиера на Франция за кризата с коронавируса

Група от повече от 600 френски лекари, събрани в колектив, наречен „К 19“, заведоха дело срещу бившият министър на социалната политика и здравеопазването Аниес Бюзен, както и срещу премиера на страната - Едуард Филип, като ги обвиняват в „лъжа“ за управлението на коронавирусната епидемия, предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

Тримата лекари-учредители на колектива - Филип Накаче, Емануел Саразин и Людовик Торо, са входирали жалбата си в Съдебната палата на Франция - единственият съд, оторизиран да разследва действия, извършени от членове на правителството при изпълнение на техните функции.

Лекарите обвиняват Аниес Бюзен и премиера Филип за това, че не са предприели необходимите мерки за овладяване на епидемията от коронавирус във Франция, въпреки че са били наясно с опасността от нея.

"Всичко започна с липсата на медицински маски и защитни облекла. "Маските идват", им каза правителството в края на февруари, и те повярваха в това. В началото на март, когато лекарите разбраха, че няма да имат маски, властите започнаха да им казват, че не им трябват ... Всъщност това е признание за безпомощност и лъжа! Тогава колективът първо потърси справедливост в съда", казва адвокатът на групата Фабрис Ди Визио.