19min.bg

65 619 българи умират от сърце, 3 299 от грип годишно: Евростатистика

 




Данните са на Европейския център за превенция и контрол на болестите. Те са стресиращи, но няма да ги видите никъде в българските медии.



Какво ще видите?



На 27 октомври 2020 г. 25 българи починаха от същите заболявания, но С коронавирус, който ги е усложнил, и не е ясно как точно ще бъде вписана в статистиката смъртта им. Както четем от данните на Здравното министерство, за което за ¼ или 6 от починалите с К19 „в системата все още не са въведени придружаващи заболявания”. Но ½ имат установени сърдечни заболявания преди К19, останалите – чернодробни, белодробни, бъбречни, неврологични. Голяма част са с 2 и повече патологии – нелечими хронични болести.
   

„Начинът за съобщаване на заразените, болните и починалите от вируса  води до много спекулации. В случая трябва да се каже, че единственият начин да се прави съпоставка от гледна точка на причините за една смърт е като се вземе предвид броят на починалите от съответната болест спрямо общия брой починали. Всякакви други мерни едници като брой починали спрямо броя на заразените или броя на заразените спрямо броя на тестваните са абсолютно нерелевантни и със сигурност силно манипулативни.
Както не се измерва броят на починалите от инфаркт спрямо броя на болните със сърдечни проблеми, така не следва да се измерва броя на починалите спрямо броя на болните или заразените от Ковид.



Логиката е, че


от инфаркт може да се почине без човек да има болно сърце,



както и защото никой не прави статистика на общия брой хора болни от сърце, тъй като