19min.bg

7 дни принудително лечение за нападателката на папата

Сузана Майоло, младата жена, която повали на земята папа Бенедикт ХVІ преди коледната литургия, ще бъде принудително лекувана в изолация в продължение на една седмица, пише БГНЕС.


25-годишната нападателка, която има швейцарско и италианско гражданство е била откарана от психиатричното отделение на римската болница "Санто Спирито", където постъпи след инцидента с 82-годишния понтиф, в болницата Ангелучи де Субиако, на 70 км източно от Рим, уточнява агенция Анса. В болничното заведение достъп имат единствено семействата на настанените за лечение там, а входът се охранява от карабинери. Бащата и сестрата на жената, която очевидно страда от психически отклонения, са я посетили в болницата в събота сутринта. Те пристигнали от Швейцария, където живеят, в петък вечер. Задължителното медицинско лечение се прилага в случаи, когато страдащият от тежки психически разстройства отказва подобна намеса, от която той се нуждае. Законът предвижда в подобни случаи лечение през всичките 7 дни на принудителното настаняване в болница. Полицията междувременно е претърсила наетата от младата жена стая в Рим без да открие в нея нищо подозрително.


Френският кардинал Роже Ечегарай, на 87 г., който бе ранен при нападението срещу папа Бенедикт ХVІ, ще бъде опериран в неделя или в понеделник, съобщи говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. Той получи счупване на бедрената кост в блъсканицата, предизвикана от 25-годишна психически неуравновесени жена, при която папата бе повален. Кардиналът е настанен в болницата Джемели в Рим. Лекарите ще му поставят протеза на костта, уточни ватиканският говорител.