19min.bg

75% са с увредени от НАП данни

Данъчните уверяват, че не се налага смяна на лични карти заради теча на данни от приходната агенция. От вчера, когато приложението на НАП за проверка е активно, то е обработило над половин милион заявки. На този етап 75% от справките потвърждават неправомерно разкрити лични данни.


От приходната агенция препоръчват да сменим паролите на имейл адресите си, както и на персоналния идентификационен код, който използваме за електронни услуги в НАП.


Зрители на bTV обаче сигнализираха за проблеми с приложението. Още преди няколко дни IT специалист открива личните си данни в изтеклите масиви. Според справката на НАП обаче той не е станал жертва на хакерската атака. Обяснява си разминаването с грешка в софтуера на приложението.


От приходната агенция обясниха за bTV, че в момента се сравняват близо 70 милиона индивидуални записа.


„Когато това приключи, ще знаем за кого какъв тип информация е била разпространена. Ние сме потвърдили, че ЕГН напълно съвпада. Ние нямаме сигурност, че информацията, разпространена публично, не е манипулирана”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.


Появи се обаче и още един проблем с приложението. От вчера пък Огнян Кръстев чака отговор от НАП.


„Има случаи, в които изпращането на СМС се забавя. Затова позволяваме изпращане на до три справки”, поясни Бъчваров.


Огнян Кръстев обаче твърди, че три пъти е пускал данни за справка – и в трите случая не се случвало нищо.


Какви конкретно данни на всеки човек са изтекли НАП ще е наясно до няколко седмици. Едва след това съдебният иск ще е възможен, отбелязва адвокат Милена Гонева.


„Ненужното забавяне за предоставяне на конкретна информация на засегнатите увеличава смута, както и създава по-голямо поле за измами и злоупотреби”, коментира тя.


От Асоциацията за небанково кредитиране успокояват, че дори и опит за получаване на бърз кредит с изтеклите данни би бил пресечен и няма риск от такива злоупотреби.


Междувременно изпълнителният директор на НАП продължава да е в отпуск. Галя Димитрова ще е на работа в понеделник.