19min.bg

8,2 млн.за къщата на Югов и Мара Отварачката

Почти 100-годишна къща на ул. Хан Крум 31 в София, в която през годините са живели финансисти, политици, бизнесмени, била е офис, а последно – ресторант, вече ще бъде център за хора, чиято основна цел е развитието. Това съобщи Милена Хаджииванова, основател и управител на консултантската компания Ейч Вижън.


"Милена Хаджииванова управлява този обект. Тя е наш бизнес партньор отскоро и е специално поканена да развие темата Човешки растеж" там с мощната ни подкрепа, потвърди и Николай Събев.


"Стремим се да създадем отворена общност от хора, за които развитието е основна ценност", обясни Милена Хаджииванова. Тя е клиничен психолог, сертифициран пофесионален коуч и има близо 20 години практика, свързана с обучения за личностно и организационно развитие. Работила е и с екипа на Еконт, откъдето и познава собственика на компанията.


"Тук ще има различни събития, обучения, джаз вечери, четения на книги, кино, както и споделено работно пространство за 30 души. В къщата има пет зали, които ще бъдат отдавани под наем за събития, свързани с общата идея. Ще работи бар, в който ще се предлага най-доброто кафе в София, различни коктейли, смутита и други здравословни храни", добави тя.


В момента осъвременяват дизайна на къщата и градината с идеята да заработят от началото на октомври.


Справка в Имотния регистър сочи, че Николай Събев е купил къщата февруари през дружеството си Нордик пропъртис за 8.2 млн. лева. Сградата е около 200 кв.м, дворът – почти декар. Продавач е бизнесменът Добромир Гущеров през дружеството си Гущеров и син (бивше Орел консулт). Нордик пропъртис е с предмет на дейност покупка на имоти и вещи с цел отдаване под наем. Инвестиционните активи на дружеството през 2018 г. са за 20.6 млн. лева. Притежава още няколко имота в София, множество в Русе и отделни собствености в Плевен, Габрово, Шумен, Хасково и Банско. Приходите му за 2018 г. са 455 хил. лева при 324 хил. лева година по-рано. От началото на 2018 г. в сградата се помещаваше ресторант ANDRè на шеф Андре Токев.


Къщата на Хан Крум 31 е построена през 1922 г. и е била собственост на Марко Рясков - финансист, управител на БНБ и министър на финансите през 30-те години на миналия век. Рясков е учил в Белгия и Германия, въвежда ипотечното кредитиране в България, дългогодишен директор на Българска кредитна банка, участвал е в спасяването на евреите. След 9 септември семейството му е изселено, домът му е конфискуван, а той попада за пет години в Белене с обвинение, че е британски шпионин. После е освободен и доживява 88-годишна възраст. В дома му след конфискацията се настанява Антон Югов – вътрешен министър на България през 1944 - 1949, министър-председател през 1956 - 1962 г. Югов живее в къщата до 1990 г.


В Имотния регистър сградата се появява в края на 90-те години. По това време неин собственик е Фърст файненшъл - компания на бизнесмените Красимир Стойчев и Ангел Първанов. През 90-те години те нашумяха като създатели на групировка Трон, съсобственици на Туристспортбанк, а Красимир Стойчев - като собственик на първия лиценз за GSM оператор в България и създател на Мобилтел. При кризата през 1997 г. групировката изпадна във финансови затруднения. В Имотния регистър са отразени две възбрани върху имота на Хан Крум 31 от този период. Първата е от октомври 1998 и е заличена едва през януари 2007 г. Вероятно това става благодарение на кредит от 2.3 млн. долара, отпуснат от КТБ, тъй като през февруари същата година е вписана ипотека върху сградата. През май бизнесменът Добромир Гущеров купува къщата за 10.77 млн. лева. Стойчев, Първанов и Гущеров бяха сред членовете на Г-13 - обединение на едрия бизнес в България от края на 90-те години. През февруари, 12 години по-късно, къщата на Марко Рясков става собственост на Нордик пропъртис.


Източник: Капитал


Снимка: Getty images