19min.bg

845 млн. лв. са преките ни загуби от забавянето на сухопътното присъединяване към Шенген: Петко Николов

Преките загуби за България от забавянето на пълното ни присъединяване към Шенген възлизат на 845 милиона лева. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов. Той цитира данни от доклад на Института за икономически изследвания към БАН по поръчка на министерството.

Министърът изтъкна, че към преките финансови загуби трябва да се добавят и пропуснатите ползи от това, че България не е в Шенген по суша. Те възлизат на около 550 милиона лева и така преките и потенциалните ползи от премахването на граничния контрол по суша възлизат на 1,3 млрд. лева годишно.

По думите му от присъединяването ни по суша ще бъдат спестени въглеродни емисии, които се оценяват на около 7,5 милиона лева по данни от изследването.

Оценяваме като изключително положителен факта, че Унгария е поставила като приоритет присъединяването ни по суша. Оценяваме високо и подкрепата на Унгария за бързо, скорошно и бих казал животоспасяващо присъединяването на България и Румъния към Шенген и се надявам до края на годината това да стане факт, изтъкна Николов.