19min.bg

9 починали с К19, отчетени в 1 ден

Рекордните 9 починали с К19, които са отчетени за един ден отбеляза эфициалната статистика на Министерството на здравеопазването. През последните 2 години в повечето дни имаме от 0 до 1-2 жертви с вируса. Високо е и числото на хоспитализираните 365.


 Трябва да се има предвид, че вероятно в статистиката за 2 януари, публикувана в полунощ на 3 януари, най-вероятно влизат починалите и от 31 декември и 1 януари. Прави впечатление, че само 1 от 9-те починали е бил ваксиниран. Най-силно заплашен е животът на 27-те пациенти в интензивно отделение. През последните 2 месеца те са твърдо над 30, по-близо до 40, и намаляването на броя им е добра новина.


Недобрата е, че за пореден ден - вече са десетки последователни, излекуваните са много по-малко от далите положителен тест за коронавирус. Специално за 2-ри януари съотношението е над двойно 180 оздравели срещу 376 заразени.


Според властите се очаква пик на острите респираторни заболявания в края на месеца. Част от причините за повечето болни по празниците е нетипично топлото време - 16 градуса над нормата според метеоролозите. При него вирусите се разпространяват по-бързо.