19min.bg

923 детски градини хванати да хранят вредно

923 предписания са издали инспекторите на Столичната регионална здравна инспекция за констатирани нарушения на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Това показват данните от приключилата тематична проверка.
За нарушения на здравните изисквания  глобите при първо нарушение са от 100 до 1500 лв.,
а при второ - от 500 до 5 000 лв.
Най-често не се спазва осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти. Пълнозърнестите храни почти липсват в менюто на детските заведения. Като пропуски са отбелязани предлагането на колбаси като основно ястие, употребата на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки.
Вместо 100% натурални сокове от плодове се предлагат  плодови напитки със съдържание на захари и добавки. На някои места се включват продукти с растителни мазнини.
Не се спазват и препоръките за ограничаване на захарните изделия.
В издадените предписания здравните инспектори изискват да не се допуска повтаряемост на ястията, а също така най-малко два пъти в седмицата на децата да се предлагат нискомаслени млека. Като задължително изискване е посочено също в основните хранения - сутрешна закуска, обяд и вечеря, да се включва поне един представител от групата на зърнените храни и/или картофи.