19min.bg

96 осъдени за измами с европейски пари за година

96 души са били осъдени през 2013 г. за злоупотреби с европейски средства, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев относно разследване на медията, което показа как се източват хиляди левове чрез фиктивни студентски стажове. 

 

По думите му на година има почти 200 досъдебни производства, а половината от тях влизат в съда. Дончев посочи, че и през 2014 г. осъдените за измами с евросредства няма да са много по-малко от тези през 2013 г. 

 

За конкретния случай, за който разказа репортерът на Нова Вероника Димитрова, вицепремиерът заяви, че той не е нов за прокуратурата.

 

"Това е примитивна схема. Най-голямата грешка е въвличането на фирма, която не знае за това", заяви Дончев. Освен това, по думите му, подобна схема се води високорискова, защото включва много хора. 

 

"Тук европейски пари похарчени няма. Веднага след като е идентифицирано, че проектът е рисков, европейското финансиране е спряно", обясни вицепремиерът за еврофондовете. По думите му обаче се оказва, че в случая са източвани бюджетни пари.

 

Относно допълнителния заем Томислав Дончев обясни, че става въпрос за рефинансиране на стария дълг и покриване на дефицита, който ще се натрупа следващите 3 години. 

 

"Правителството няма да разполага с допълнителни пари", каза още той.