19min.bg

98,93%: Горанов – вън! А той раздаде 43.4 млн.лв. бонуси в МинФин


98,93% от гражданите на София нямат доверие на финансовия министър Владислав Горанов. Те не желаят повече да го виждат на поста. Това става в града, където ГЕРБ спечели последните няколко кметски избора още на първия тур. Даже избирателите на партията не подкрепят финансовия министър, който – след избухването на скандала с 4-те апартамента и съмнителния огромен кредит от ДСК, не получи защита от нито един високопоставен кадър на управляващите. Премиерът и Цветан Цветанов само го призоваха да се обясни по темата. Всеки от трите опита на Горанов да го стори породи все повече недоверие в публиката и резултатите вече са видни.
Броят на анкетираните надвишава необходимия за извадка, а демографските им характеристики съвпадат с тези на населението на милионния град - 187 при необходими 150
. Уточняваме, че след броени дни – от Нова година, предстои рязко повишаване на данъците на старите автомобили – над 2/3 от всички в града по данни на Столичната община, което допълнително ще се отрази на резултата на отговорния за това министър и едва ли ще бъде позитивно.
Напомняме, че според Горанов хазната има рекорден излишък (по признания дори на Менда Стоянова той идва от ненаправени, а предвидени в бюджета капиталови разходи, което пък се дължи на слабото усвояване на еврофондове). Наличието на профицит прави нелогично вдигането на данъците, особено от афиширано за дясно правителство. А за ЧНГ скача не само налогът върху старите коли. От 2,5 до 5 пъти се вдига данъкът за основно жилище в 140 града на България. Горанов предлага въвеждане на налог дори върху дрехите втора ръка, които по официални данни са носени от 50% от българите, „само” 42% от софиянците се обличат с тях. За благозвучие данъкът е наричан Екотакса.
Припомняме, че в коалиционното споразумение и правителствената програма изрично е написано и обещано, че няма да бъдат вдигани данъци.
Данните, според които 98,93% от софиянците желаят изгонването на финансовия министър, а само 1,07% са