19min.bg

А1 ще участва в проекта за надграждане на възможностите на суперкомпютъра на EuroHPC Discoverer


•    А1 ще участва в обновяването на суперкомпютъра Discoverer по покана на EuroHPC.
•    Модернизацията e с цел да се повиши оперативната производителност на суперкомпютъра и да се предоставят нови функционалности.
•    А1 ще осигури нови системи за съхранение на данни и UPS за Discoverer.


А1 ще участва в модернизацията на суперкомпютъра Discoverer, след като беше избрана за изпълнител на проекта от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC). Целта на мащабното надграждане на суперкомпютъра е повишаването на оперативната производителност и осигуряването на нови функционалности, които да отговорят на нарастващите нужди на потребителите. Петаскейл суперкомпютърът на EuroHPC Discoverer функционира от 2021 година в „София Тех Парк" и може да изпълнява повече от 4,5 милиона милиарда операции в секунда. Към момента системата е на 188-мо място в списъка TOP500 на най-мощните суперкомпютърни системи в света.


Като водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения, както и най-голямата ICT компания и системен интегратор в страната, А1 ще достави и инсталира две нови системи за съхранение на данни, произведени от Hewlett Packard Enterprise. По този начин ефективно ще се разшири капацитета за съхранение на Discoverer, в отговор на развиващите се изчислителни изисквания. За да се защитят операциите на суперкомпютъра и да се осигури резервен източник на захранване в случай на прекъсване или спиране, както и значително повишаване на мощността, А1 ще достави и допълнителни UPS системи (непрекъсваеми източници на захранване).


Любомир Левчев, старши мениджър „Стратегически ICT проекти, иновации и продажби на едро“, А1 България, коментира: „Модернизацията на Discoverer е важен етап в развитието на високопроизводителните изчислителни технологии в България и Европа. Горди сме, че А1 България има ключова роля в този проект. С разширяването на капацитета и добавянето на нови технологии ние ще подкрепим Euro HPC в предоставяне на възможности за все по-сложни и взискателни изчисления. Този проект не само ще подобри производителността на суперкомпютъра, но и ще стимулира иновациите в цяла Европа“.


В проекта по обновяване на суперкомпютъра ще се включи и компанията Eviden, която отговаря за надграждането на системата с графичен процесор, за да се повиши общата производителност на Discoverer.


Discoverer + ще бъде достъпен за широк кръг потребители, независимо къде в Европа се намират, както и дали са част от научната общност, промишления или публичния сектор. С повишената си производителност и възможности Discoverer+ ще бъде стратегически актив за развитието на науката и ще подпомага разработването на широк спектър от приложения с промишлено, научно и обществено значение за Европа.


А1 България и Eviden бяха избрани след покана за участие в търг, обявен през октомври 2023 г.


 


А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова, сателитна и мобилна телевизия, четири собствени спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения. През 2023 г. A1 България отчита приходи от 749,7 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 303,7 млн. евро.


A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 29 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония и Сърбия, а приходите на Групата за 2023 година възлизат на 5,3 милиарда евро.
Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни, онлайн разплащанията и дигиталните бизнес решения. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – един от най-големите телекомуникационни доставчици в света.


Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC) е правен и финансиращ субект, създаден през 2018 г., за да даде възможност на Европейския съюз и на държавите, участващи в EuroHPC, да координират усилията си и да обединят ресурсите си с цел превръщането на Европа в световен лидер в областта на суперкомпютрите.


За да оборудва Европа с водеща в света инфраструктура за суперкомпютри, EuroHPC е закупила девет суперкомпютъра, разположени в цяла Европа. Три от тези суперкомпютри на EuroHPC вече са класирани сред 10-те най-мощни суперкомпютри в света: LUMI във Финландия, Leonardo в Италия и MareNostrum 5 в Испания.


Независимо къде в Европа се намират, европейските учени и потребители от публичния сектор и индустрията могат да се възползват от суперкомпютрите на EuroHPC чрез поканите за достъп до EuroHPC, за да развиват науката и да подкрепят разработването на широк спектър от приложения с промишлено, научно и обществено значение за Европа.


Наскоро преразгледано с Регламент (ЕС) 2024/1732 на Съвета, EuroHPC JU получи нов мандат за разработване и експлоатация на фабрики за изкуствен интелект. Тези всеобхватни отворени AI екосистеми, съсредоточени около суперкомпютърните съоръжения EuroHPC, ще подкрепят растежа на силно конкурентна и иновативна AI екосистема в Европа.