19min.bg

Абсурдна класация на градовете

Абсурдна е вече класацията на градовете, правена всяка година. Върхът е наградата на Пловдив като най-устойчив финансово. Не е тайна, че градът е затънал в дългове, кметът му е съден за злоупотреби в размер на милиони лева и то само по един-два от няколко скандални проекта, 10-цифрени суми пари, похарчени за неща като новата транспортна система са потънали някъде, но не е известно къде, тъй като видимите резултати са ужасяващи, както медиите и членовете на общинския съвет показват. Градът няма и пари за евростолица на културата догодина, за което пишем от 4 години без реакция на властите. Доста спорен е изборът на Бургас като най-добър град за живеене. Освен излезлите на повърхността разкрития за злоупотреби в последно време, не е ясно защо десетки хиляди бургазлии са се настанили и се трудят в София, а не у дома си, след като родното им място толкова прогресира. Несравними са също доходите, стандартът и качеството на живот, измервани от евростатистиката, да не говорим за важни съвременни критерии като културната политика и инвестициите в транспорта и околната среда, които поставят столицата доста над града на нафтата. Истинските числа са заменени от критерии като „перспективен” и „модерен начин на живот”, но те правят още по-комична класацията. Дори Терминал 2 е в София, ще напомним само на организаторите и некомпетентното жури. Сред критериите са още: екологията – Бургас е сред най-замърсяваните градове в страната, инвестициите – София привлича десетки пъти повече, новите работни места, „медицински апаратурИ”. Все неща, в които – за огромно съжаление – никой град в държавата няма как да се сравнява със София, хеле пък да я изпреварва.


Като безвкусна шега може да се приеме класирането на мръсния и прашен Сливен за най-зелен град, на Димитровград за бизнесград – дори бизнесът на най-знаменития му жител Пайнера закъса, както и за Град на знанието на Смолян, където от години се борят да си спасят театъра, нямат нормален университет и липсват училища не в Топ 10, но и в Топ 100 на страната.


Ако София, която не е поставена като номер едно по нищо от това, е призната за Евро град на годината в същата анкета, интересно как на организаторите им изглежда ЕС – явно като много лошо място за живот.


 Да не би наградите се раздават срещу стимули от кметове, подготвящи кампаниите си за изборите за местна власт след малко повече от година?