19min.bg

Абсурдно е как се вади ваксинационен сертификат

         България потроши над 2 000 000 000 лв. за електронно управление, а повече от 20 години говори специално за електронно здравеопазване. Как обаче стоят нещата на практика.
В петък част от екипа на 19 минути прие втора доза ваксина срещу коронавирус, по случайност заедно с част от състава на Съвета за електронни медии. При инжектирането на първата вече бяхме попитали как се издава сертификатът, че човек е преминал през имунизация. Обясниха ни, че става за една седмица, след като се пусне мейл на определен електронен адрес.
28 дни по-късно се разбра, че всъщност нещата никак не се прости. Мейл с всевъзможна лична информация се пуска на определения адрес, оттам отива в РЗИ. Въпреки че е поставена пред свършен факт, инспекцията умува дни наред върху издаването на сертификата. Когато се наумува, изпраща обратно до адреса отговора на молбата. А оттам вече се препраща на пациента. Това отнема „около 10 работни дни”, сиреч 2 седмици, както показвал опитът на работещите по това направление. При очертаващите се празници от 30 април до 10 май обаче срокът се удължава значително. Има и втори вариант: да се подаде писмено молба, а после да се чака