19min.bg

Адвокатите срещу магистратите за съдебната ваканция

 
Адвокатурата се противопостави на намерението на управляващите и Висшия съдебен съвет да бъде обявена съдебна ваканция  от 15.11.2020 поне до Коледа, но реално до 15-и януари заради разпространението на коронавирусната инфекция, пише Медиапул. По време на съдебната ваканция съдът провежда само неотложни заседания, като тези по мерките за неотклонение.
Преди ден ВСС съгласува положително намерението на управляващите от ГЕРБ да обявят съдебна ваканция. Положението в редица големи съдилища в страната е тревожно заради големия брой зразени и карантинирани магистрати. Един съдия от Благоевград вече почина заради коронавируса, а 8% от административните съдии са заразени или карантинирани.
Адвокатурата настоява съдебната система да продължи да работи, но по специални процесуални правила, които да ограничат физическото присъствие на хора в съдилищата, но да им гарантират участие по делата.
"Без постоянно и ефективно работеща съдебна система, всъщност няма държава. Постоянно работеща съдебна система предполага не само възможност да бъдат подавани съдебни книжа, но най-вече делата да се разглеждат и