19min.bg

Африканска държава иска да се присъедини към БРИКС

Правителството на Зимбабве би искало да стане член на икономическия блок БРИКС, заяви председателят на управляващата партия ZANU-PF.

"Ясно заявихме, че бихме искали да станем член на БРИКС", заяви Кристофър Муцвангва пред руската информационна агенция РИА Новости.

Служителят добави, че страната му се интересува от разработването на алтернативи на доминираната от Запада платежна мрежа SWIFT. Според него БРИКС може да допринесе за това.

Мутсвангва определи БРИКС като нова сила в международните отношения и изрази надежда, че растежът и разширяването на групата ще продължат.


На петте държави от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се падат над 40% от световното население и почти една четвърт от световния БВП.

По-рано тази година руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че "повече от дузина" държави са изразили интерес да се присъединят към алианса БРИКС.


Сред тях са Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Индонезия, Иран, Египет, Мексико, Нигерия, Пакистан, Судан, Сирия, Турция, Обединените арабски емирства, Венецуела и Зимбабве.