19min.bg

Aftenpoften: Борисов се опита да заглуши протеста в България със сила

          Българският премиер се опита да заглуши протеста със сила, както в началото на септември, когато 126 протестиращи бяха арестувани, а много други бити от полицията. Борисов губи подкрепа.

Така започва поредната критична статия в международния печат. Този път за случващото се у нас пишат от престижното норвежко издание "AftenPoften":

Уморих се от правителството, което не иска да чуе исканията ни. Но продължавам да протестирам, да оказвам съпротива и натиск. Това заявява 39-годишната Мила Коларова - актриса в куклен театър и режисьор.

Тя е една от хилядите протестиращи, които обвиняват правителството в задкулисни отношения с влиятелни олигарси и опит да се криминализират политическите опоненти.


В петък миналата седмица се проведе още един национален протест в центъра на столицата, когато се отбелязаха 100 дни от началото на демонстрациите срещу консервативното правителство на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев, хиляди граждани се появиха на площада.

“Проблемът ни се корени в това, което се възприема за нещо нормално. Толкова сме свикнали с корупцията, непотизъм, разрушени тротоари, грозни сгради, таратайки, че онова, което за нас е “нормално” в Европа би се възприело като неприемливо”, посочва Владимир Василев - инженер и музикант.