19min.bg

Ако Англия напусне ЕС, вината ще е на българските емигранти

След като премиерът Дейвид Камерън си навлече гнева на редица еврокомисари с исканите мерки срещу пришълците от Румъния и България, все повече англичани одобряват излизането от блока, съобщи айнюз.бг.


Едва 26% от избирателите определят членството на страната като нещо добро, сочи проучване. 50% от поданиците на кралицата заявяват, че вероятно ще гласуват "за" напускането на европейския блок. 36 на сто от коренното население пък не би отишло да гласува за бъдещето на Обединеното кралство в общността, информира Daily Express.  


В подкрепа на оставането на Англия в рамките на съюза се обявява сериозна част от бизнеса, но подобно на гражданите на държавата и фирмите смятали, че емиграцията е една от негативните страни на членството в ЕС.


Според анализа на проучването правото на свободно движение на гражданите поражда сериозно антиевропейски настроения на Острова. Експертите посочват, че от последните данни става ясно, че британците масово ще гласуват за излизане от ЕС по време на обещания от Камерън референдум през 2017 г.


Англия, която упорито се опитва да ограничи наплива на емигранти, се  оказва най-големият евроскептик в сравнение с другите страни членки, които също имат страхове от вълната от източноевропейци. Британците били по-негативно настроени от германците, както и от французите.


64% от поданиците на кралицата заявяват, че ЕС оказва отрицателен ефект върху страната именно заради емиграцията. 36% от фирмите считат, че икономиката ще се подобри, ако Великобритания "се сбогува" с европейския блок.


Същевременно временно изпълняващата длъжността посланик на Великобритания у нас Катрин Барбър увери пред Нова телевизия, че българите няма да бъдат обект на по-специални мерки на Острова. Тя коментира, че анонсираното от министър-председателя ограничение на достъпа до социалната система ще важи за всички европейски граждани, а не само за нашенците.


Дипломатът  беше категоричен, че всички ограничения на пазара на труда в Обединеното кралство ще паднат от 1 януари 2014 г. Барбър призна, че повечето наши сънародници заминават за Англия с желанието да си намерят работа.


"Няма да има преходните ограничения за достъп до трудовия пазар. За това няма съмнение", коментира тя.