19min.bg

Ако се гласува само с преференция, а не бъде отбелязана партия, гласът ще бъде недействителен: Росица Матева

Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева разясни какви са правилата при гласуване в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Тя показа бюлетината, с която ще се гласува извън страната в изборите за народни представители. В чужбина за НС не се гласува с преференции, поясни тя.

Матева показа и бюлетината за изборите за Европейския парламент и поясни, че бюлетината за страната и чужбина е една и съща, и може да се гласува и с преференции.

Зам.-председателят на ЦИК каза, че двете бюлетини си приличат и затова са отпечатани с различен цвят на мастилото. Зелената е за НС, а синята е за ЕП, поясни експертът.

Тя допълни, че ако се гласува само с преференция, а не бъде отбелязана партия или коалиция, гласът ще бъде недействителен.

Зам.-председателят на ЦИК предупреди, че бюлетините не трябва да се поставят една под друга при отбелязване на вота, за да няма отпечатване. Матева посочи и как трябва да се сгъне бюлетината, преди да бъде върната на СИК.

Експертът демонстрира на живо и как се гласува с машина. Тя предупреди, че ако избирателите искат да гласуват и за двата избора, трябва да маркират на екрана и двете опции. Матева предупреди, че бюлетината трябва да бъде взета след като се чуе сигнал от машината.