19min.bg

Актуализацията на бюджета е насочена към най-бедните: Владислав Панев

"Покупателната способност на най-бедните намалява, затова е напълно резонно кабинетът да се опита да я защити", каза в "Посоките на делника" народният представител от ДБ Владислав Панев относно актуализацията на бюджета, за която призовава служебният кабинет.

Служебният финансов министър Асен Василев предупреди, че ако държавният бюджет не бъде спешно актуализиран от парламента, служебното правителство ще започне да харчи от заложения буфер от 398 милиона лева. Министърът обясни, че до момента Covid мерките са финансирани чрез вътрешни преструктурирания. Асен Василев каза още, че харчене от буфера означава министерствата да останат без пари за заплати и издръжка, като няма да може да се плаща и по мярката за запазване на заетостта 60 на 40, а за допълнителните 50 лева към пенсиите най-вероятно пари няма да има за ноември месец, след това и призова колкото се може по-бързо да бъде сформирана бюджетна комисия, за да започне обсъждането на проекта, който правителството прие на 29 юли.

Комисиите ще бъдат гласувани в сряда, на 18 август, обясни още Панев и потвърди, че формацията одобрява предложения от служебното правителство проект, но иска да го разгледа в ресорната бюджетна комисия.

"Тепърва ще обсъждаме на група. Замисълът на служебния кабинет е