19min.bg

Ал. Цветков: До края на мандата влакове ще се движат със 160 км. в час

До края на мандата на правителството ни, влакове ще могат да се движат до 160 км в час, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, цитиран от БГНЕС.


Имаме проекти за модерни жп линии, които да се реализират с европейски пари, каза Цветков. Тази седмица дадохме старт на строежа на линията Пловдив-Бургас. След три години влаковете ще могат да се движат със скорост до 160 км в ча. Средната максимално възможна скорост на нашите влакове сега е 130 км, но ние мислим за подобряване на локомотивния и вагонния парк, добави той. Според него икономически парадокс е да се генерират загуби от товарни превози, а пътническите са винаги на загуба. Заради това се предвижда вариант за приватизация на товарните превози. По трасето Свиленград-Драгоман ще могат да се качват ТИР-ове. Ал. Цветков не квалифицира продажбата на новите вагони в железниците като престъпление, но я определи като недалновидно решение. Аргументът да се продадат най-новите вагони, а да останат старите е в докладна записка, в която в няколко реда пише, че новите вагони се износвали по-бързо от старите, каза министър Цветков. Имало е таен търг, на който се явила само една фирма и тя се състезавала сама със себе си, добави министърът и отбеляза, че инцидентът във влака София-Кардам е точно с такива стари вагони.
Гарите ще бъдат давани на концесия, каза Цветков. Европейската банка за възстановяване и развитие ще ни помогне за това, отбеляза той. На първо време ще има концесии за големите централни гари – през 2011 г. е реалистично пет големи гари да бъдат дадени на концесия, каза Цветков. По думите му пристанища и летища ще се дават също на концесия. Това ще бъде обаче в резултат на една концесионна стратегия, която ще бъде обсъдена широко и в обществото и в институциите.