19min.bg

Албания си поиска Косово, стрелят по сърбите там

01/02


Парламентът на непризнатата от 5 държави в ЕС и 2 от 5 в Съвета за сигурност на ООН – Косово, обяви курс към обединение с Албания на фона на обявената от премиера в Тирана Еди Рама миналата седмица мисия за единна шиптърска държава, което става опасно и за България, защото съседна Македония лесно би се разпаднала на етнически принцип при такова развитие на нещата. Освен тревожно за целия район, това движение за Велика Албания, огласено институционално, е в нарушение и на документите на ООН и международното право.
На този фон в населената със сърби северна част от Косово 1 човек беше тежко засегнат при обстрелването на протестиращи в населеното място Црна гора от страна на силите на реда. Това е станало с бойни куршуми калибър 5,56. В Косовска Митровица 6 са ранени от разбиването от етнически албански на сръбски аптеки, защото продавали лекарства, произведени в Белград. И в двата случая присъстващите на тази територия с миротворческа мисия представители на КФОР не са се намесили в защита на мирното население.
Естествениата реакция на сръбския президент Вучич беше да пристигне в пограничните райони досами Косово и да заяви: „Ще защитим своите братя оттатък и ще победим”.
Положението, което започна да се усложнява още преди 2 седмици, когато косовски граничари престанаха да пускат коли със сръбска регистрация на територия, която не е напълно международно призната, вече достига точка на кипене и заплашва с нова война на Балканите.


Кристиян Георгиев