19min.bg

Албанската опозиция се обедини, за да свали Еди Рама на изборите

Двете водещи опозиционни партии обединиха усилия, но не и листи, срещу албанския премиер Еди Рама, предаде Болкан инсайт.

Това стана с коалиционно споразумение, предхождащо вота на 25 април. Надеждата на Демократическата партия, основната опозиционна сила, и по-малкото Социалистическо движение за интеграция оставиха идеологическите си разделения с мотото "Албания, дом, който печели", предаде Дневник.

Съгласно споразумението, ако с резултатите на отделните си листи за вота те успеят да свалят Рама, ще си сътрудничат за формиране на правителство.

Отделно от това Демократическата партия подписа документ за предизборна коалиция с над 13 по-малки партии. "Съвместото ни пътешествие за промяна на Албания започва днес," цитира "Болкан инсайт" лидера ѝ Лулзим Баша.


Решението му бележи промяна на тактиката отпреди две години, когато неговата партия и Солицалистическото движение за интеграция напуснаха парламента и се отказаха от мандатите си, които обаче бяха заети от други депутати от техните листи. Двете организации не се включиха и в местните избори през 2019 г., които Социалистическата партия на Еди Рама спечели убедително, но при съмнения за измами и насред скандал, свързан с предходния парламентарен вот.

Подобен, но не идентичен, модел избра унгарската опозиция, която се обединява за изборите догодина срещу премиера Виктор Орбан.

За обединение заговори и сръбската опозиция, която на практика остана изцяло извън парламента на вота миналото лято (резултат от него са нови избори, свикани за следващото), но идеята все още не се приема еднозначно.