19min.bg

Албанци се завръщат в Сърбия и Македония

Първите етнически албанци, направили неуспешен опит да получат политическо убежище в Белгия пристигнаха в Сърбия и Македония при неясно бъдеще за тях, информира агенция БГНЕС.


19 души слязоха от автобус в южния сръбски град Прешево, като в него останаха 25 души за Куманово, в северната част на Македония. Много от завърналите се прикриваха лицата си от зяпачите докато влизаха в очакващи ги автомобили и таксита.


Туроператорски агенти в региона на Прешево са обещали на етническите албански емигранти в Западна Европа, че ще могат да получат политическо убежище, дом и работа в Белгия. "Платих 1 000 евро за петимата ни“ да пътуваме до Белгия, възползвайки се от безвизовия режим в държавите от ЕС“, разказва Агрон Зейнулаху, 40-ина годишен мъж от Бестранйе, селце край Прешево. "Не знам какво ще правя тук“, казва той. "Белгийските власти бяха коректни с нас, но не знам как ще живеем тук“.


50 етнически албанци от Сърбия и Македония, потърсили убежище в Белгия през януари, нараснаха до 330 през февруари, според белгийската страна.