19min.bg

Алеко и Бай Ганьо грейват на столичния бул. Витоша

Скулптурa на писателя Алеко Константинов, заедно с най-известния му герой - Бай Ганьо, ще грейнe на най-скъпата улица в София – бул. Витоша.Това съобщи главният архитект на столицата Петър Диков.
Идеята е обсъдена с председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.


Преди време арх. Диков обяви, че фигури на 8–10 известни музиканти, художници, артисти, писатели, футболисти и други бележити българи ще бъдат монтирани на столичния булевард.
Кои ще са останалите значими българи, които ще бъдат удостоени с честта, се решава с анкета на БГ радио, в която са участвали 7000 души.
Предстои резултатите от нея да бъдат обявени от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.
"Няма нито един предложен политик. Това мога да го кажа със сигурност. Има артисти, художници, футболисти, певци, композитори - обичани от хората общественици”, каза главният архитект на София. Той уточни, че едно от условията е било, хората, които ще бъдат представени, да не са между живите.
Има и идея някои от фигурите да са говорещи. Финалното решение за това кои известни нашенци ще бъдат на пешеходния булевард ще бъде взето от Столичния общински съвет. Скулптурите ще са подобни на тази с баща и син Славейкови и ще са в частта на бул. Витоша от Неофит Рилски до Солунска.