19min.bg

Али Хаменей е наредил да бъде нанесен директен удар по Израел: The New York Times

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е наредил да бъде нанесен директен удар по Израел в отговор на убийството на политическия ръководител на Хамас Исмаил Хания в Техеран по-рано тази седмица, съобщи The New York Times (NYT).

Според информацията Хаменей е дал указанието, след като е свикал Висшия съвет за национална сигурност на Иран на извънредно заседание в сряда сутринта след ракетния удар, пише вестникът, като цитира трима ирански служители, говорили при условие за анонимност.

Хания е бил в иранската столица за встъпването в длъжност на новия президент Масуд Пезешкиан, когато в сряда ракета е ударила жилището му и е убила него и един от телохранителите му.

„Смятаме за свой дълг да отмъстим“, заяви иранският върховен лидер в изявление в сряда. Хаменей осъди Израел за това, че е нападнал Хания, докато той е бил „скъп гост в нашия дом“.


Еврейската държава нито е потвърдила, нито е отрекла, че стои зад убийството. Израел се закани да ликвидира Хания и други фигури от ръководството на Хамас след нападението на войнстващата групировка на 7 октомври, при което загинаха около 1200 израелци, а повече от 250 бяха взети за заложници. Оттогава насам израелската военна кампания е отнела живота на повече от 39 000 палестинци в обсадения анклав, по данни на местните здравни власти, което предизвика сериозни търкания с Иран.


Пламен Валентинов