19min.bg

Алис Крайчева беше културно-историческо наследство

„Алис, ти си културно-историческо наследство”. С тези думи, казани преди 14 години от издателя на Уикенд Мартин Радославов в един от многото ни весели съвместни моменти с Крайчева, екипът на 19’ изказва своите съболезнования на близките й по повод нейната смърт.


Познавам Алис, откакто се помня, защото тя беше колега и приятелка на майка ми. Обикновено казваше, че са и съученички, а аз винаги я поправях. Мама, която беше 4 години-млада от приятелката си, също почина от рак. Беше преди 4 години. И един от хората, в чиито очи видях най-много мъка по този повод беше именно Алис.


Саркастична, понякога и хулиганка, както я наричаха мнозина, но също така просветител на нашата недобре информирана нация по въпросите на изящните изкуства и на модата – такава ще я помня.


За мене лично тя беше един от символите на София, бохемска и артистична, която изгубихме и никога вече няма да имаме, след като допуснахме разградската фолклорна група да окупира жълтите павета.


Преди 20-ина години и аз станах приятел и колега на Алис. Заедно с нея, Мартин и Мария Георгиева, днес шеф на българския Ел, направихме истинска революция, за да размътим водата на лошите в една от най-корумпираните сфери на българската журналистика.


Няма да забравя и гостуванията си в дома на Алис – една къща с изключителна атмосфера, през която е минал бая народ – от игралия там карти Омар Шариф до мен. И всичките гости са си прекарвали чудесно в обстановката на ретромебели и изкуство.


Сбогом, Алис!



автор: Борис Ангелов