19min.bg

Американски банков гигант прогнозира спад на еврото със 7%

Инвестиционната банка Morgan Stanley прогнозира, че еврото ще се понижи до паритет с щатския долар до няколко месеца, като се позовава на нарастващия политически риск и икономическата слабост.

Единната европейска валута ще се понижи до 1,02 спрямо зелените пари до края на годината, което ще означава обезценяване с около 7% спрямо сегашните нива, заяви Дейвид Адамс, ръководител на отдела за валутна стратегия на групата от 10 държави в Morgan Stanley, в интервю, съобщено от Bloomberg.


Според стратега прогнозата е на фона на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи с ограничаването на лихвените проценти на следващите си три срещи, като е възможно да намали лихвите с половин пункт.

„Има много възможности пазарът да се преориентира към факта, че ЕЦБ може да намали по-дълбоко и по-бързо от това, което се оценява в момента“, каза Адамс. „Срещата тази седмица може да се окаже важен катализатор за пазара да започне да мисли за това.“

Съобщава се, че прогнозата е най-песимистичната сред валутните анализатори, анкетирани от информационната агенция, като консенсусът предвижда, че единната валута действително ще се повиши до 1,11 долара до края на 2024 г. Тя идва в момент, когато вниманието на търговците се насочва към решението на ЕЦБ за лихвените проценти по-късно тази седмица.


Очаква се регулаторът да се спре на понижение на лихвения процент с четвърт пункт, което ще бъде второто понижение през настоящия цикъл, тъй като икономиката на региона се бори да запази темпа на растеж.

„Премиите за политически риск и несигурността нарастват в момент, когато икономическият растеж се забавя“, каза стратегът. „И двата фактора предполагат, че инвеститорите ще бъдат по-малко склонни да разполагат капитал в региона.“


 Пламен Валентинов