19min.bg

Американският гигант SLB разширява присъствието си в Русия: FT

Американският гигант SLB (бивш Schlumberger) разширява дейността си в Русия, въпреки че основните му конкуренти се оттеглиха от страната след началото на конфликта в Украйна през 2022 г., съобщи Financial Times (FT), позовавайки се на митнически документи и обяви за работа.

Предприятията за обслужване на нефтени продукти произвеждат, ремонтират и поддържат оборудване, използвано при добива и транспортирането на суров петрол.

SLB продължава да предоставя оборудване в Русия, както и да регистрира нови търговски марки, да подписва нови договори и да търси нови служители, пише FT в петък.

Въпреки че износът на руски петрол е подложен на санкции, свързани с Украйна, политиците в САЩ и Европейския съюз не са наложили цялостни ограничения върху услугите за добив на петрол в Русия поради опасения, че подобни мерки биха задушили световното предлагане на изкопаеми горива и биха повишили цените на петрола, отбелязва изданието.

SLB е внесла в Русия оборудване на стойност 17,5 млн. долара между август и декември 2023 г., пише FT, като се позовава на руски митнически документи.
Доставките са осъществени въпреки обещанието на компанията от юли същата година да спре доставките на продукти и технологии за страната.

Съобщава се, че вносът на гиганта в областта на услугите за нефтени находища е от страни като Китай и Индия. Сред доставените стоки са кабели и химикали; тези категории биха могли да бъдат обект на контрол, ако се изнасят от ЕС, отбелязва изданието.


От декември насам компанията е публикувала над 1000 обяви за работа за различни позиции - от шофьори до химици и геолози, твърди FT.

През 2023 г. операциите в Русия ще генерират 5% от приходите на SLB в размер на 33,1 млрд. долара, отбелязва изданието.

Печалбите на компанията в Русия са се увеличили четири пъти през 2023 г. в сравнение с 2022 г., съобщи през април бизнес всекидневникът „Ведомости“, позовавайки се на собствен анализ на финансовите резултати на SLB.

Основните конкуренти на Schlumberger, като базираната в Тексас Halliburton и базираната в Хюстън Baker Hughes, преустановиха дейността си в Русия през 2022 г. на фона на масовото напускане на западните фирми от страната. Компанията също така заяви по това време, че е преустановила нови инвестиции и внедряване на технологии в Русия. Тя обаче добави, че продължава да извършва съществуващата си дейност в съответствие с международните закони и санкции.


Пламен Валентинов