19min.bg

Американците вече не са господари на планетата Земя: Медведев

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев обясни защо смята, че "еднополюсният свят е приключил", и претегли шансовете на Европейския съюз да се откаже от руския газ.




В обширно интервю за Sputnik и RT бившият президент оценява реакцията на Запада на украинския конфликт и разкрива някои подробности за военната офанзива на Русия в бившата съветска държава. Той обсъди и различни гледни точки за ситуацията, включително мненията на тези, които са избрали да напуснат Русия.


 


Той обясни защо "американците вече не са господари на планетата Земя" и коментира русофобията.




Медведев, който някога е бил възприеман като либерал, през последните години стана по-известен с по-твърдите си изявления по отношение на поведението на Запада. По-рано той заяви, че антируските настроения, които са се разразили след началото на военната офанзива на Москва в Украйна, очевидно са били скрити през последните 30 години зад "лицемерните усмивки с бели зъби на политици и дипломати, които казваха едно, а правеха нещо съвсем различно".




Русия нямаше друг избор, освен да премине към националната си валута - руската рубла - в търговията си с енергия със западните държави, след като на страната бяха наложени санкции, обясни бившият държавен глава на Русия.




"Те закриха кореспондентските сметки на нашите търговски банки, направиха невъзможни разплащанията в долари и евро и изключиха банките от списъка със санкции от SWIFT, поне някои от тях. Какво си мислеха, че ще направим?", попита риторично руският политик.




По повод плановете на някои европейски държави за