19min.bg

Ами минете на юани, шегува се Медведев

Руският премиер Дмитрий Медведев ни препоръча да минем на юани, ако еврото ни пречи на туризма на двустранния форум за подпомагане на бранша, организиран в рамките на неговата визита у нас. Това беше отговор на обясненията на българския министър – председател Борисов за евентуалното ни влизане в Еврозоната.


По-рано двамата ресорни министри – руския на икономическото развитие Орешкин и българския на туризма Ангелкова говориха за възможностите за преодоляване на спада в броя на гостите от необятната страна, който очакваме за тази година. Според различните експертни оценки той ще бъде между 30 и 50% и Ангелкова настоява да реагираме с програма за съфинансиране на чартърите до нашите курорти – политика, която носи ръст на руските туристи за конкурентната дестинация Турция например.


Апропо, Ангелкова беше главен герой и в двата репортажа на Първи канал на руската телевизия за посещението на Медведев у нас. В Първия половината време беше отделено на картина на подписването от нея на двустранно споразумение в бранша, а във втория беше споменато за туристическия форум. Интересно е, че президентът Радев и срещата му с Медведев не попаднаха в никой от репортажите.


След отлитането на руския премиер към Люксембург – следващата точка от евротура му, Ангелкова пък замина за Берлин, където представя България на най-голямата туристическа борса в Европа на другия ни основен пазар в сектора - Германия.