19min.bg

Ананиев: Повече пари за здраве догодина

"Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве догодина”, заяви пред журналисти здравният министърът Кирил Ананиев. „Това мога да ви го обещая още сега", подчерта той. Коментарът му идва по повод на подадените на 21 колективни оставки на медицинските сестри от болница Токуда, на няколко сестри от болницата в Карлово и за предстоя протест на здравните специалисти.


Министърът свиква извънредна среща с шефове на болници, на които да се обсъдят мерки, предвид критичната ситуация в здравеопазването и  масовите оставки.


Информацията, с която разполагат медиите, разполага и министъра за колективните оставки на сестрите, защото „източникът на информация е един и същ”, посочи министърът.


Ананиев възнамерява да покани на среща ръководството на Токуда, за да разбере какви са истинските причини за колективните оставки.  Той отчете, че има проблем и в болницата в Карлово, но иска да го чуе от  шафа на болницата, тъй като пристигала разнопосочна информация.


Министърът-счетоводител обаче така и не каза колко повече пари за здраве ще има от догодина. Но те щели да бъдат използвани за НАТ технологиите, за трансплантациите, за претрансплантационния период и следтрансплантационния период, за заплащане на трансплатанционните екипи и други. Ананиев все още не разполага и с анализа коя болница с колко пари е увеличила заплатите, тъй като до края на септември трябвало да получи резултатите.