19min.bg

Андрей Ковачев е първият българин в председателството на ЕП, избран с над 80% мнозинствно

Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, стана първият българин избран в председателството на парламента на ЕС.


При това вотът за него беше удивителен - над 80% от всички членове на ЕП в залата. От 641, той събра 559 гласа. Което показва, че всички групи еднакво добре приемат нашия евродепутат.


Ковачев е известен с активната си работа по защитата на българите в Албания, които бяха признати за малцинство, и в Македония. Той е и единственият политик у нас, който поставя темата как е възможно да сме дали наши паспорти на над 150 000 югозападни съседи, а в техните преброявания българите да са десетки пъти по-малко. Както и да се огласи кои политици и други влиятелни фигури в Македония имат такива тескерета.


Евродепутатите гласуваха два пъти. Останалите избрани за квестори са Марк Ангел (СиД, Люксембург), Мириам Лексман (ЕНП, Словакия), Фабиен Келер (“Обнови Европа”, Франция) и Косма Злотовски (ЕКР, Полша).

ЕП вчера преизбра Роберта Мецола за председател на институцията за следващите две и половина години. Евродепутатите определиха в две гласувания и нейните 14 заместници.


Квесторската колегия е органът на Европейския парламент, отговарящ за административните и финансови въпроси, които пряко засягат членовете на ЕП и техните условия на труд.


Квесторите са петима на брой и са членове на Бюрото. Бюрото е органът, който ръководи дейността на Европейския парламент. Бюрото има за задача да изготви проектобюджета на Европейския парламент и се занимава с всички административни и организационни въпроси, както и с тези, свързани с персонала.


Бюрото се състои от председателя на Европейския парламент, от неговите 14 заместник-председатели и от петима квестори.