19min.bg

Андрий Сибига е новият външен министър на Украйна

Украинският парламент назначи Андрий Сибига за нов външен министър на страната. Промените в кабинета през последните дни следват заявка на Володимир Зеленски, че за Украйна предстои извънредно важна есен.

До момента Андрий Сибига беше първи заместник на Дмитро Кулеба. Вчера Кулеба подаде оставка, след като ръководеше дипломацията в рамките на две години и половина война с Русия. Ввъв вторник други петима украински министри освободиха постовете си, а Володимир Зеленски обяви, че промените имат за цел Украйна да постигне нужните резултати през следващите месеци.

През последните седмици Украйна завладя територии в руската Курска област след изненадваща сухопътна офанзива. Една от декларираните ѝ цели беше да намали руския натиск в Източна Украйна. Руските сили обаче завладяха нови селища в близост до Покровсн - основният логистичен център на украинските сили в Донецка област.

Според руския президент Владимир Путин изтласкването на украинците от Курск е "свещен дълг" пред въоръжените сили, но вместо да намалят натиска в Донбас, определян от него като основна цел във войната, те са го увеличили.  Владимир Путин допълни, че Русия би преговаряла за мир в Украйна, но не на базата на цитирам - ефимерни предложения, а на договореностите от Истанбул през пролетта на 2022 година.

За тези преговори Русия твърди, че са били прекратени по искане на Запада, а детайли от тях не са били разкривани от Киев или Москва.