19min.bg

Ангелкова: Фалитът на Томас Кук не е под контрола ни

Фалитът на туроператора Томас Кук е събитие, което не попада под контрола на Министерството на туризма, каза министър Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА.


Към днешна дата от обявяването на фалита на "Томас Кук" - 23 септември, всички претенции към хотелиери и туроператори по отношение на престоя на туристите са покрити от съответните застрахователи във Великобритания, Германия и Полша, съобщи министърът. Тя заяви, че усилията на ведомството са минимализирали възможностите за негативни последици за имиджа на България като туристическа дестинация. Към днешна дата за деветте месеца на тази година над 7,8 млн. са посещенията на чуждестранни туристи в България, което е минимален спад от 0,8 на сто спрямо рекордната 2018 г., допълни Ангелкова.


Министър Ангелкова изрази безпокойството си относно по думите й многократните опити за манипулиране на обществото чрез трайно налагане на тезата, че министерството е имало информация или би следвало да е предвидило предстоящия фалит на "Томас Кук" и не е предупредило представители на туристическия бранш. Това е абсолютно невярно внушение, заяви министърът.


Снимка: БГНЕС