19min.bg

Антиваксърството е умствена епидемия: Костадин Костадинов през 2017 г.

"Вчера си направих един експеримент. Оказа се, че в обществото започва да се заражда сериозен страх от ваксинациите. Просто защото всеки е чул някъде по нещо гадно за ваксините. Оказва се обаче също така, че никой от моите познати, а аз познавам изключително много хора, макар и да е чувал за всякакви гадости, не ги е виждал. Дори не познават пострадали хора. Класическия пример на масовата психоза – не съм го видял, но съм чул и го вярвам.

Същото беше и навремето, когато се изселваха тюркоезичните ни съграждани по времето на т. нар. Голям екскурзия. Тогава се носеха всякакви слухове – в един блок във Владиславово (моя квартал във Варна) турците изклали цяло семейство. В някакво село в Добруджа отровили водата и хората измрели. В Родопите отрязали главата на млад войник и я набучили на кол. А аз бях на 10 години тогава, представяте ли си какви още по-гадни слухове не са достигнали до мен? Представям си ако по онова време имаше интернет каква вакханалия щеше да настане… Всъщност няма нужда да си го представям, аз го виждам и сега, и то достатъчно ясно.

Най-лошото е, когато всичко това се представя като право на мнение. А имат ли право на мнение отричащите кръвопреливането? Содомитите? А педофилите? Биещите и малтретиращите своите деца? А крадците, убийците и изнасилвачите? Нямат разбира се, и ролята на обществото е да се противопоставя твърдо на всякакви подобни социални малформации и прояви", това пише това пише настоящият лидер на Възраждане блог Костадин Костадинов в личния си през 2017 г.

Той пише още: "Проблемът е, че във времето на всеобщата информационна свързаност лудостта на един бързо става лудост на много. Някой написал, че от ваксините децата развиват аутизъм, друг го прочел, трети го цитирал като лично преживяно и за няколко дни интернет почва да ври и кипи. Хората в огромното  си мнозинство не са запознати с темата, защото няма как да разбират от всичко (естествено), но по чисто човешки причини надават ухо за лошите новини и дори и да не ги приемат, ги запомнят. И червейчето на съмнението се загнездва. Ами ако е вярно? Я по-добре, за всеки случай, да не си ваксинирам детето. То нали другите са ваксинирани, какво толкова? И умствената епидемия започва…"