19min.bg

Апартаментите в Младост, Манастирски ливади, Витоша са надценени!!!

До 30% повече, отколкото клиентите са готови да дадат, искат строителите – при преговори свалят 15%


В най-търсените софийски квартали цените вече достигнаха предела си. Развитието на пазара на недвижими имоти е достигнало вече своя пик и според специалисти идва време на застой и вероятно – дори на спад при някои типове имоти.
Забелязва се сериозно разминаване в желанията на продавачите и купувачите. В квартал Витоша например клиентите са склонни да дадат до около 1080 €, докато най-често срещаната цена е 1350 €. В Манастирски ливади хората търсят квадрата за 1090€, а им го дават за 1150 €. В Младост офертите са предимно около 1230 €, а купувачите са склонни да дадат 1010 €. Пределната цена за Студентски град е 1100 €, а голяма част от предложенията са с цени от 1430 €.
Най-често търсени са двустайните апартаменти в ценовия диапазон 60 000 – 80 000 €, но 32% от офертите са над този диапазон. 56% от тристайните апартаменти са обявени на цени над 100 000 €, докато купувачите са готови да платят за такива до 80 000 €.  При едностайните най-търсени са тези за около 50 000€, а масово офертите са за над 65 000 €.


Разминаване има и при обявените нива и реално сключените сделки.


Често при умело водене на преговорите с продавача се постига коригиране на цената 10-15%.


Ако клиентите не намерят това, което търсят, за цената, на която могат да си го позволят, отлагат покупката. От там идва впечатлението, че има спад в търсенето. Реално интерес има, но по-рядко се стига до сделка.


Най-търсените квартали за покупка на жилище в София са Младост, Люлин, Овча купел, Надежда и Манастирски ливади, като в Младост и Люлин най-често се сключват сделки, а в Манастирски ливади предлагането е най-голямо.
Хората, които търсят едностайни жилища са се спрели предимно на Люлин, Младост, Дружба и Надежда. Избралите двустайни се насочват предимно към Младост, Люлин и Овча купел. Търсещите тристайно жилище пък са се насочили предимно към Младост, Манастирски ливади, Люлин и Надежда.
Увеличеното предлагане вследствие на големия обем ново строителство поставя купувача в изгодна позиция за предоговаряне на цените и откриване на желаното жилище.