19min.bg

Арестът на Борисов е незаконен, МВР да му плати 310 лв.: Съдът

Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на Бойко Борисов и осъди МВР да му плати 310 лева разходи по делото.



Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.



Преди решението на съда днес адвокатът му изтъкна, че няма посочени конкретни факти в основанията за задържането. Юрисконсултите на Националната полиция от своя страна твърдят, че в заповедта е цитирано досъдебното производство, където фактите и обстоятелствата са посочени.



"Едно от основанията, сочени от юрисконсултите на ГДНП е, че задържането е било задължително с оглед г-н Борисов да не пречи на провеждането на разследването, на действията по разследването.



В периода предхождащ неговото задържане и съпътстващ неговото задържане са извършени действия по разследването от некомпетентен орган. Т.е. тези действия поначало нямат доказателствена стойност. И категорично не се е налагало неговото задържане", каза за БНТ Станислава Каракушева, адвокат на Бойко Борисов.



На 17 март лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият началник на пресслужбата на Борисов Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъдат повдигани обвинения. Те бяха отведени по повод образувано производство за изнудване, свързано с Васил Божков, който е разследван по много обвинения.



Адвокатът Менко Менков внесе жалби срещу задържането им. На 28 март тримата бяха разпитани пред прокурор и следовател.




Снимка: Булфото