19min.bg

Арестуваха съосновател на Грийнпийс

В неделя Пол Уотсън, съосновател на „Грийнпийс“ и участник в кампанията против китолова беше арестуван по международна заповед, издадена от Япония. Активистът е издирван от Токио повече от десетилетие заради насилствени сблъсъци с местни китоловци.

73-годишният ветеран, активист за опазване на околната среда, попадна в ареста, когато полицията нахлу в кораба му, след като той акостира в Гренландия за попълване на запасите.

Уотсън вече се е явил пред окръжния съд, който сега ще вземе решение за евентуалното му екстрадиране в Япония, се казва в изявление на местната полиция.

Фондация „Капитан Пол Уотсън“ осъди потенциалната екстрадиция като „политически мотивирано искане“ и призова датското правителство да освободи активиста незабавно. Фондацията разкри, че Уотсън е бил в средата на кампанията за прехващане на Kangei Maru - голям, новопостроен японски китоловен кораб.


Арестът на активиста вероятно се дължи на международна червена бюлетина, издадена срещу него от Япония през 2012 г. по обвинение в причиняване на щети и наранявания при два инцидента с японски китоловен кораб през 2010 г. Въпреки че в крайна сметка червената бюлетина е била оттеглена, Токио очевидно тихомълком я е върнал, предполага фондацията.

„Това развитие на събитията е изненадващо, тъй като адвокатите на Фондацията бяха съобщили, че червената бюлетина е била оттеглена. Изглежда обаче, че Япония е направила бюлетината поверително, за да улесни пътуването на Пол с цел извършване на арест“, обясни Фондацията.


 Групата твърди също, че арестът на Уотсън е бил подготвен специално, за да съвпадне с пускането на вода на Kangei Maru. Новият масивен китоловен кораб на стойност 47 млн. долара беше пуснат в експлоатация по-рано тази година и в момента се намира в северната част на Тихия океан.

Търговският китолов е забранен от Международната комисия по китолов (МКК) през 1986 г., но на Япония е разрешено да продължи да ловува малък брой китове всяка година в Антарктика с „научни“ цели. През 2014 г. Международният съд на ООН нареди на Токио да прекрати и този лов, като постанови, че той всъщност не е легитимна научна дейност, а по-скоро прикритие за търговски китолов.

В крайна сметка Япония се оттегли от IWC четири години по-късно, прекратявайки „научните“ експедиции в Антарктика и възобновявайки търговския лов на китове във вътрешните си води. Токио дълго време твърдеше, че китоловът и консумацията на месо от морски бозайници са неразделна част от „културата“ на страната.




Пламен Валентинов