19min.bg

Арестуван е клошар за пожара в бившето кино Възраждане в София

Полицията е арестувала клошар за предизвикване на пожара в бившето кино Възраждане в София. Той е бил на мястото на инцидента, което е съмнително - пожарът трая часове. Установява се дали става дума за инцидент предизвикан неволно или за умишлени действия, съобщава БНР.

Столичната община обяви, че ще укрепи и ще възстанови обгорената сграда, ако собственикът ѝ не го направи. На собственика е наложена глоба от 200 000 лева, но тя може да бъде обжалвана пред съда.

Министърът на културата Велислав Минеков коментира след пожара, че "мафията набира сили“. Той обясни, че никой не трябва да се заблуждава, че става дума за клошар.
"Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите и се обявява сградата за негодна, и строите вашия билдинг и неговите 28 етажа. Това е. Това беше на Скобелев, това беше на Патриарх Евтимий, това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар", коментира Минеков.

Той отбеляза, че експертите от подчиненото му ведомство в годините са направили не една проверка, изготвили са не един протокол с предписания за опазването и на тази сграда, но резултат няма, защото законът очевидно не е достатъчно ефективен.


 Снимка: БГНЕС