19min.bg

Арх. Павел Попов: Ще секна далаверата с боклука в София

- Г-н Попов, за пореден път преди избори се налага да говорим за  боклука. Защо според Вас София е толкова мръсен град?
- Защото  третирането на отпадъците в София е неадекватно за 21-ви век. Въпросът не е в липсата на средства или възможности. Още през 80-те години в кв. Заимов имаше пример, който показа как София може да е чиста без кофи и контейнери, задръстващи улиците.


- Защо изграждането на завод за преработка на отпадъци в София се забави? Ще реши ли той наистина проблемите на града?
- Още преди голямата боклучена криза Общината беше наясно  как трябва да се преработват и оползотворяват отпадъците.  Аз лично се погрижих за това. Пред 2003 г. заедно с колега предадохме на бившия кмет Софиянски  подробен доклад - да се използва изпитаната в Дрезден технология  „Херхоф-стабилат”. Три малки преработвателни завода като дрезденския са нужни на София. Базирани на площадките на трите големи ТЕЦ-а – Люлин, София и Гара Искър. Там има всичко необходимо - отстояния, транспорт, инфраструктура, комини, резервни терени. Технологията  и  качеството на пречиствателните филтри  е с доказана ефективност и безопасност. Три малки завода имат предимства пред един голям, скъсяват тройно дистанциите на извозване, не предполагат балиране, могат да си помагат при ремонт.  И най-вече боклукът ще произвежда енергия, с която  да се намалят разходите за отопление. Две комисии пред очите ми провалиха шанса София да получи тази  технология. Досега да сме забравили сметищата.


- Загубена ли е възможността да се пестят пари от боклука, вместо да се  увеличават  данъците и сметките?
- Не, защото Европа не отказва повече хигиена и сигурност за самата нея. При условие, че парите й се харчат прозрачно. Полша например даде за своите сметозаводи  25% от стойността им, а 75% плати ЕС.


- Каква е причината  това да не се случва у нас?
- Причината е, че така ще секне една от най-големите и трайни общински далавери. Същите хора, които предотвратиха преработването на сметта, купиха машини за балиране и заеха апетитни терени около бъдещите околовръстни  кръстовища. Ако  кметът и СОС  вземат правилното  решение, къде отива далаверата на  сметопочистващите, превозващи, балиращи, складиращи  компании? Как иначе ще си купят собствениците им бентлита и бугатита? Време е столичани да осъзнаят какво се случва през последните 20 години в общината. И да поискат моделът на управление да се промени.


- Вие готов  ли сте да го направите?
- Това е причината за моята кандидатура. Дори от  морална гледна точка е редно да опитам да помогна на града не само с онова, което пиша и говоря от 20 години, а поемайки лична отговорност. Имам достатъчно знания и  професионален опит. И твърдост да сложа край на този модел.