19min.bg

Архитекти дават на съд конкурса за столицата

Конкурсът за модернизирането на облика на центъра на София е опорочен, а в журито са участвали непрофесионалисти, са част от аргументите, с които архитекти смятат да обжалват избора на фирмите-изпълнители.


Изборът на изпълнители за махането на жълтите павета на площад Батенберг заради градинка отгоре според професионалистите, не отговаря на заданието на конкурса, което било подменено от първоначалното.


За това алармира проф. Тодор Булев, който е един от участниците в конкурса. Колегата му арх. Людмил Леонидов е другият участник с намерение да обжалва конкурса.


Срещу опорочаването му скочиха и общинските съветници от БСП, а архитект Борислав Борисов заяви, че е подписал с особено мнение като участник в журито, избирало проектите. Той бе категоричен, че е против превръщането на бул. Цар Освободител в автомагистрала.


"Аз самият смятам да обжалвам. Конкурсът беше обявен за детайли, но не и за транспортно-комуникационни решения. Подменя се темата на конкурса. Един площад се прави на паркинг на града. Това не е законно", коментира пред медиите арх. Булев.