19min.bg

Ас. Василев не трябва да бъде министър, но решението е на Мария Габриел: Борисов

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ППДБ започват утре в 18.00 часа, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. На въпрос ще участва ли той самият в разговорите, отговори:

    "Трогнат съм от поканите им, но моето разбиране за премиер е да води преговорите за кабинет, който може да ръководи. Ако (Мария Габриел) го усети и е убедена, да се съгласи да стане премиер".

Борисов отправи обвинения към кабинета, че дори в оставка сключва договори и прави назначения в АДФИ и Агенция "Митници". Лидерът на ГЕРБ е на мнение, че Асен Василев не трябва да е финансов министър в новия кабинет, но ще остави Мария Габриел да реши дали иска да работи с него.


Припомняме, че по-рано на Националното съвещание на ГЕРБ Борисов даде да се разбере, че няма да се задоволи с минимални промени в правителството, както ППДБ настояват. Пред хората си той изреди петима министри, за които смята, че нямат място в кабинета. Това са освен министърът на финансите Асен Василев, на икономиката Богдан Богданов, на отбраната Тодор Тагарев, на туризма Зарица Динкова и на спорта Димитър Илиев. И това бяха само тези, които тогава му дойдоха наум.


   "Тя ще работи с тези министри, тя ще носи отговорност и подписът под всяко едно решение ще е неин. Ако те продължат да сменят поголовно, дори в оставка, да сключват договори за близо половин милиард лева, да сменят ръководството на АПИ, видяхте какви хора слагат в АДФИ и Митниците, да си слагат и заместници, аз си мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър. Но ако Мария Габриел може да работи с него, да работи."


"За първи път разбрах от ППДБ, че министрите и управлението на страната са второстепенни и ние сме държава на регулаторите. В момента в регулаторите има назначени хора от партии, които вече ги няма. Това щедро предложение да разделим 50/50 регулаторите нито е конституционно, нито правилно и морално. Защо тогава първо не сменихме регулаторите, а направихме промени в Конституцията? Министрите вече нямат никакво значение ли? Тогава нека ГЕРБ да вземат всички министри, а на тях им даваме МВнР и регулаторите", заяви още Борисов.


От ППДБ са заявили, че Асен Василев няма да участва в разговорите.

Минути след изявлението на Борисов, Кирил Петков отправи предупреждение към лидера на ГЕРБ - да спре да дава епитети.


"Вчера някой бил послушко, днес някой бил корумпиран, трети бил лош - това не помага. Ние се държим с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ, ще продължим да го правим. Моля да се удържи с тези епитети".


Ако Бойко Борисов не иска Асен Василев да бъде министър, да дойде и да ми го каже в лицето, призова още той.