19min.bg

Австрия стана втората страна в ЕС без централи на въглища

Австрия официално затвори последната си топлоелектроцентрала на въглища, като се превърна във втората държава от ЕС, която излезе от ерата на въглищата след Белгия. Окончателното затваряне на ТЕЦ-а в южния град Мелах, която се управлява от компанията Verbund, беше обявено миналата година след продължителна кампания на климатичните активисти Global 2000, съобщава euractiv.com. Централата захранваше от 80-те години на миналия век топлофикационната мрежа в съседния град Грац. Заводът спря да работи в петък след края на отоплителния сезон.

Затварянето е "историческа стъпка", заяви Леоноре Гевеслер, министър за действията в областта на климата, околната среда, енергетиката и мобилността. Тя припомни, че Австрия си е поставила за цел до 2030 г. да произвежда 100% от нужната електроенергия от възобновяеми източници.

Сега Австрия стана втората държава от ЕС, която спира използването на въглища за производство на електроенергия, след като Белгия затвори последния си ТЕЦ на въглища през 2016 г. Операторът на централата, групата Verbund, основен доставчик на електроенергия в страната, приветства края на "ерата на производство на електричество от въглища в Австрия". Другите ТЕЦ в страната бяха затворени през последните 15 години.