19min.bg

БАБХ: Търговията онлайн с месо е страхотен риск

„Ситуацията наистина е сериозна. Африканска чума има. Всички протоколи от положителни случаи са качени на сайта ни. Хората трябва да разберат, че това са превантивни мерки, които трябва да стартират. Сега е моментът те да могат да усвоят месото, което ще добият от клането на тези животни, защото навлезе ли чума при тях, говорим вече за убиване и загробване“. Това каза за БНР д-р Александра Митева - началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Агенцията по безопасност на храните. Тя обясни, че мярката за превантивно клане е насочена към всички лични стопанства, а не само към регистрираните. Регистрацията на прасетата няма да ги спаси, обясни тя:


„Не можем да говорим за регистрация в момента. Това са прасета без произход. Не е въпросът в регистрацията като регистрационен номер, въпросът е здравословния статус на тези животни. Вътре има животни, които са без произход“.


Митева призова хората да не купуват месо от стопани, които го продават онлайн:


„Онлайн търговията - продажба на месо или на свине без произход - е страхотно невероятен риск. Потребителите не бих ги посъветвала да поемат такъв риск и да сложат на масата месо без документ за здравен статус или нещо такова“.


Въпреки че вирусът не е опасен за хората, остатъците от месото и