19min.bg

Байдън е „отворен“ за снабдяване на Украйна с ракети с далечен обсег: Politico

Белият дом е „отворен“ за изпращане на крилати ракети с голям обсег на действие в Украйна, което би могло да даде на прехвърлените по-рано изтребители F-16 по-голяма боеспособност в конфликта с Русия, съобщи Politico, като се позова на служители от администрацията на Байдън.

Неназованите служители съобщават пред изданието, че не е взето окончателно решение за изпращането на ракетите JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), но в момента Пентагонът „работи по сложните детайли“. Според информацията тези въпроси включват преглед на прехвърлянето на чувствителни технологии и гарантиране, че украинските самолети могат да изстрелват 2400-килограмовата ракета, която носи 1000-килограмова бойна глава.

Разработената от Lockheed Martin ракета JASSM е била предоставена само на „няколко близки съюзници“, се казва в доклада.


Обмисляме редица варианти, за да отговорим на изискванията на Украйна за помощ в областта на сигурността“, заяви говорителят на Пентагона Джеф Юргенсен пред медията, без да потвърди дали е одобрено прехвърляне на средства.

Ракетите JASSM са „последните от дългата поредица сложни оръжия, които някога се считаха за недопустими за трансфер в Украйна“, пише Politico. В този списък на забранената преди това техника влизаха самите F-16, танковете Abrams и системите за противовъздушна отбрана Patriot.

Въпреки че Украйна вече разполага с ракети с въздушно и наземно базиране, предоставени от САЩ, Обединеното кралство и Франция, които могат да достигнат почти 200 мили от мястото на изстрелване, от месеци тя настоява САЩ да предоставят ракети JASSM.


Множество западни държави обещаха да предоставят на Украйна повече от 80 изтребителя F-16. Украинският m,eproekj Владимир Зеленски потвърди по-рано този месец, че първата партида от американските изтребители е пристигнала в страната и вече се управлява от украински пилоти.

„Когато въвеждаме F-16, става въпрос не само за самолетите, но и за обучението на пилотите, за обучението на техниците - но също така и за това да сме сигурни, че имаме оръжия, които да ги придружават“, заяви пред Politico председателят на Съвета на началник-щабовете Чарлз К. Браун. „Това е диалогът, който водим, не само за да получим самолетите, но и за да ги доведем до пълна способност.“

Зеленски призна, че Украйна не разполага с достатъчно пилоти, които да управляват всички обещани от Запада самолети, но заяви, че „много момчета сега се обучават“. 


Пламен Валентинов