19min.bg

България 81-а от 97 по наказателно правосъдие

Страната ни е в дъното на глобалната класация по качество на наказателното правосъдие – на 81-во място от общо 97 държави. Това сочат данните от ежегодното изследване за върховенството на закона на “Световния проект за справедливост”, който се изготвя от едноименната американска неправителствена организация. Общата констатация е, че съдебната система у нас изостава в сравнение с ред други държави от Европа и Централна Азия, пише в. Сега.


По показателя качество на наказателното правосъдие България е на 81 от общо 97 места. Една позиция по-напред е Пакистан, а преди него са Кения, Камбоджа, Русия и Украйна. Страната ни е плътно следвана от Панама. По-зле от България се представят страни като Гватемала, Кот д’Ивоар, Сиера Леоне, Камерун, а Венецуела е последна в класацията. На първо място по качество на наказателното правораздаване е Дания.


Миналата година България беше в дъното на класацията, но в нея бяха изследвани 66 държави. Тогава пак най-драстично беше изоставането по фактора наказателно правосъдие – 64-то място в глобален план и последно в регионален. Резултатите от проучването, които потвърждават трагичното състояние на българската съдебна система, са важни и в контекста на предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов на 3 декември във Вашингтон, като един от акцентите, по информация на Белия дом, ще е върховенството на закона и реформата в съдебната система.