19min.bg

България е дефектна демокрация: Икономист

Липсата на независима съдебната система и медийна свобода у нас продължават да нарастват и стигнаха нов антирекорд, сочи годишният анализ на списание Икономист за състоянието на демокрацията.
Данните се базират на доклада за върховенството на закона на Европейската комисия от септември.  Като отделен пример се отбелязват и  започналите през лятото протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор в страната ни.
България вече е преминала в долната половина на категорията „дефектни демокрации“. Тази група включва държави, където изборите са свободни и хората имат основни граждански свободи, въпреки че се срещат проблеми като нарушения на свободата на медиите. Държавите в тази категория имат слабости в други аспекти на демокрацията – проблеми в управлението, неразвита политическа култура и ниски нива на политическо участие.

В световната класация България е поставена на 52-ро място сред 165 държави - след Суринам и преди Индия. Това не е най-лошата позиция за страна от ЕС - след нас е Унгария (дели позиция 55 с Филипините), Хърватия (споделя 59-о място с Гана) и Румъния (62).
Годишният индекс за състоянието на демокрацията на Икономист, се публикува от 2006 г. Оттогава България никога не е имала толкова нисък резултат, колкото през последната година.